layout

Friday, December 23, 2011

Bercinta Biar Satu, Berkawan Biar Beribu♥


Salam 1Malaysia kepada semua yang sudi menunggu entry baru saya tidak kira hujan atau panas. I really appreciate it. Entry saya kali ini berkisah tentang lesen. LESEN?? mesti kamu semua tertanya-tanyakan, kenapa pulak pasal lesen nie?? tp memang saya nak bercerita tentang lesen. Lesen yang saya nak cerita ini, bukanlah lesen kereta, lori, bulldozer, aeroplane or kapal selam tapi lesen untuk berkawan. Lesen ini cipta sendiri oleh saya...hehe..lepas ini boleh la saya dapat anugerah nobel..hihi..dan disebabkan tidak tahu nak buat apa masa lapang, jdi saya cipta lesen baru iaitu " SMARTBOY'S LAW ".

Definition for this Smartboy's Law is you must follow the step. Pertukaran setiap lesen bergantung kepada partner masing-masing. Jika partner masing-masing bersetuju untuk ke lesen yang seterusnya; So, beralih la ke lesen seterusnya tapi peralihan ke lesen seterusnya tidak boleh ada paksaan. ^_^


Senarai Lesen ( SMARTBOY'S LAW ) :-

1. Friendly License ( Lesen Berkawan )
   - Anda mula berkenalan dan berborak dengan dia (boy/girl) dan dia sejutu ingin menjadi kawan anda.

2. Disturb License ( Lesen Kacau )
   - Anda sering kacau dia (boy/girl) apabila dia sedang buat kerja or yang seumpama dengannya.

3. Joke License ( Lesen Gurau )
   - Anda selalu buat dia (boy/girl) ketawa dengan lawak jenaka anda dan dia (boy/girl) rasa selesa bila bersama anda.

4. Money License ( Lesen Belanja )
   - Anda terdetik untuk membelikan sesuatu untuk dia (boy/girl) walaupun tidak diminta untuk dibelanja.

5. Miss License ( Lesen Rindu )
   - Sehari anda tidak berjumpa, bercakap or message (sms) dengan dia (boy/girl), anda tidak boleh duduk diam dan sentiasa teringat kepada dia (boy/girl).

6. Caring License ( Lesen Caring )
   - Anda sentiasa ingin tahu bagaimana keadaan dia (boy/girl) pada hari-hari yang berlalu dan anda sering mendengar masalah yang dihadapi oleh dia (boy/girl) serta cuba untuk mencari penyelesaian.

7. Allure License ( Lesen Manja )
   - Anda sering bergurau-gurau manja dengan dia (boy/girl) dan sering buat dia (boy/girl)  ketawa apabila sedang bersedih.

8. Love License ( Lesen Sayang )
   - Anda selalu disamping dia (boy/girl) apabila dia (boy/girl) didalam kesusahan dan anda akan setia bersama dia (boy/girl) walaupun anda berjauhan daripada dia (boy/girl) yang tersayang.

9. Ring License ( Lesen Cincin )
   - Anda dapat merasakan dia (boy/girl) sungguh sesuai dengan anda dan anda tidak dapat melupakan dia (boy/girl) walaupun sesaat. Anda juga telah melamar untuk bertunang dengan dia (boy/girl) dan dia terima anda.

10. Legal License ( Lesen Halal )
   - Setelah anda bertunang, anda pun berhajat untuk sehidup semati dengan dia (boy/girl) dan dia terima pelawaan anda untuk hidup bersama-sama dibawah satu bumbung. Anda berbahagia bersama yang tersayang sehingga keakhir hayat.


Selesai sudah penerangan tentang " SMARTBOY'S LAW ". So, saya rasa jika anda follow this law, berkemungkinan anda akan berbahagia bersama pasangan anda sehingga ke akhir hayat..Insyaallah ^_^..terpulang kepada anda sama ada ingin follow this law or not. Tiada paksaan. Itu sahaja untuk entry saya pada kali ini dan berharap anda semua akan menanti entry saya yang akan datang..Wasalam XD

Wednesday, December 21, 2011

Lelaki Ini Minat Wanita Itu~♥


Salam 1Malaysia, entry kali ini saya ingin berkongsi tentang perasaan. Pernahkah anda merasai perasaan ini, anda meminati seseorang dalam diam. Hati anda ingin mendekatinya namun malu. Asal dapat memandang dari jauh sudah memadai. Tentu ada di kalangan kita pernah merasai perasaan ini tetapi bagaimana pula pihak satu lagi, adakah dia juga meminati anda? Cuba lihat artikel di bawah.

1. Memerhati Dalam Diam
Perasaan untuk mengenali seseorang sudah pasti wujud dalam diri lelaki mahu pun wanita. Kadang-kala perasaan ini datang dan pergi dengan sendirinya. Kebiasaannya, hal memerhatikan di dalam diam ini membawa kepada dua perkara, dia berani atau tidak menegur anda dan adakah hubungan ini dapat diteruskan atau tidak. Semuanya bergantung kepada keberaniannya.

2. Mula Menegur
Ini adalah langkah pertama dalam perkenalan bila seseorang itu berani menegur. Mungkin tegurannya nampak remeh dan anda berasa sedikit pelik, tetapi itulah cubaan untuk mengenali. Bagi anda yang diminati, anda mungkin boleh menjawab pertanyaannya dengan bersahaja, berbual dengan teruja dan sebagainya bergantung kepada sejauh mana anda mahu mengenalinya. Namun awas, jangan sesekali berkasar jika dia bertanya dengan lembut kerana menyakiti hati seseorang bermakna anda cuba mencari musuh dengannya. Kadang-kala bila hati sakit, macam-macam boleh terjadi.

3. Sentiasa Ingin Dekat
Biasanya, bila kita meminati seseorang, kita akan sentiasa cuba mendekatinya malah ada yang berani mengekori ke mana saja kita pergi. Perasaan ini sebenarnya normal kerana mahu memastikan orang yang diminatinya berada dalam keadaan selamat. Bagi anda pula, janganlah berasa pelik jika didekati atau diekori dalam diam. Namun dalam masa yang sama, anda harus berwaspada kerana kita tidak mengetahui niat seseorang. Adalah lebih baik anda berhati-hati dalam menangani hal ini.

4. Mengajak Keluar
Ini adalah langkah seterusnya bila anda meminati seseorang. Selain sikap ingin tahu yang mendalam, anda juga tentu mahu mengenalinya dengan lebih rapat. Tentu saja anda mahu mengajaknya keluar sambil bertukar-tukar cerita. Di sini anda perlu lebih berhati-hati. Bermacam-macam perkara buruk boleh berlaku apatah lagi si dia baru dikenali. Sebaiknya jika ingin keluar ambil pendekatan keluar ke tempat ramai orang dan jangan sesekali bersetuju mengikutnya balik ke rumah.

5. Sering Menelefon
Lumrah hati, apabila kita menyayangi seseorang biasanya kita ingin terus dekat kepadanya. Lantaran itu kita akan berusaha mendapatkan nombor telefonnya dan mahu berbual dengannya. Bila hati sudah suka, apa pun sanggup dilalui termasuklah bil telefon yang melambung tinggi.

6. Memilih Untuk Berkahwin
Tidak semua perkenalan diakhiri dengan perkahwinan jika anda tidak serius tentang hubungan ini. Ada sesetengahnya menyukai seseorang itu hanya sebagai kawan sahaja dan ada yang serius hingga ke jinjang pelamin. Bagi anda, pilihan itu ada di tangan sendiri. Jika betul dia jodoh, terimalah atau jika tidak, bersedia jugalah menerimanya.

Apa kata perempuan apabila baca ini pula?
Give your opinion...
Wasalam ^_^




#sharing is caring
*penpatah.bgs.c

Duit Baru Malaysia 2012 ^_^

Salam 1Malaysia kepada semua pembaca blog saya yang setia menanti. Sudah agak lama saya tidak update blog sebab saya busy dengan assignment. Tapi kali ini untuk tidak mengecewakan pembaca setia saya, saya buat entry yang paling menarik untuk tatapan kita semua iaitu tentang duit Malaysia. Mulai tahun 2012, duit baru ini di katakan akan di keluar pada awal Januari 2012 nanti jadi hanya tinggal beberapa minggu sahaja lagi seluruh rakyat malaysia akan dapat merasakan keharuman duit-duit baru ini.


Duit baru yang bakal dinikmati oleh kita semua sebagai rakyat Malaysia




Duit RM20 yang sungguh menarik dari segi warnanya




Contoh semua duit baru yang bakal dikeluarkan




*sumber : Bernama

Walaupun duit baru ini kelihatan seperti duit Monopoly, ia tetap kelihatan sungguh exotic dan duit ini masih mengekalkan ciri-ciri serta seni negara Malaysia. Itu sahaja entry saya untuk kali ini dan kita sebagai rakyat malaysia patut berbangga dengan setiap perubahan yang telah dilakukan. Wasalam ^_^

Thursday, December 1, 2011

Ombak Rindu ♥♥


Salam 1Malaysia kepada pembaca blog saya, entry kali ini berkisah tentang filem cinta & romantik melayu terbaru pada tahun 2011 iaitu Filem Ombak Rindu akan mula ditayangkan di pawagam pada 1 Disember 2011. Filem Ombak Rindu ini adalah adaptasi Novel Ombak Rindu. Senarai pelakon utama dalam filem ini adalah Lisa Surihani, Aaron Aziz, Maya Karin dan Bront Palarae. Pelakon tambahan pula adalah Azizah Mahzan, Zaidi Omar dan Normah Damanhuri.

Trailer Ombak Rindu


Sinopsis Ombak Rindu

Sinopsis Filem Ombak Rindu 2011Filem yang diadaptasikan daripada novel Ombak Rindu ini mengisahkan tentang perjalanan cinta dua insan, Izzah dan Hariz dari dua dunia yang berbezadan mereka terpaksa menempuh pelbagai rintangan sebelum menemui kebahagiaan. Izzah adalah gadis kampung yang telah dijual oleh bapa saudaranya kepada sebuah kelab hiburan di K.L untuk dijadikan pelacur. Seorang pemuda, Hariz anak Datuk Sufiah, pemilik empayar perniagaan SUFIAH CEMERLANG telah mermbeli Izzah dari pemilik kelab tersebut untuk dijadikan perempuan simpanan, namun Izzah telah merayu Hariz supaya menikahinya untuk menghalalkan hubungan mereka.

Hariz setuju dengan syarat Izzah tidak menuntut sebarang hak sebagai isteri. namun selepas itu, hariz yang kasar dan panas baran telah jatuh cinta dengan Izzah yang penuh dengan kelembutan. hariz kemudian terpaksa menikahi Mila, kawan zaman persekolahannya setelah didesak oleh Datuk Sufiah dan Mila yang amat mencintainya. Semasa Hariz koma dihospital akibat kemalangan jalan raya, Datuk Sufiah telah menghalau Izzah keluar dari bungalow Hariz dan merampas telefon bimbit Izzah.

Setelah keluar dari hospital, Datuk Sufiah memberitahu Hariz yang Izzah telah menjalani hubungan dengan lelaki lain. Hariz yang marah telah memberitahu Izzah bahawa dia akan digantung tidak bertali semasa terserempak dengan Izzah di rumah pak Dollah, pemandu keluarga Datuk Sufiah. Izzah kemudian kembali ke kampungnya. Pak Dollah yang marah dengan Datuk Sufiah telah memecahkan rahsia bahawa hariz adalah anaknya yang telah diserahkan kepada suami Datuk Sufiah untuk dijadikan anak angkat serta memberitahu Hariz bahawa Izzah tidak bersalah. Hariz yang menyesal dan amat rindukan Izzah telah pergi ke kampung Izzah untuk memujuk supaya kembali kepangkuannya. Mila datang ke kampung Izzah dan menuntut cerai dari Hariz. Filem ini berakhir dengan Izzah dan Hariz menjalani hidup bahagia tanpa rahsia lagi.

Lirik lagu tema Ombak Rindu

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Tuhan aku tahu banyak dosa ku
Hanya ingat Kamu kala duka ku
Namun hanya Kamu yang mampu membuka
Pintu hatinya untuk cintaku

Malam kau bawalah rinduku
Untuk dirinya yang jauh dari ku
Agar dia tidak kesepian
Selalu rasa ada cinta agung

Hujan bawa air mata ku
Yang mengalir membasuh luka ku
Agar dia tahu ku terseksa
Tanpa cinta dia di hatiku

Hanya mampu terserah
Moga cahaya di penanti

Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya

Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku



Seperti mana trailer dan lirik lagu filem ini, memang romantik betul la, tapi apakan daya saya masih belum mempunyai masa untuk menonton filem ini. Kepada siapa yang mempunyai keluangan masa, jangan lepaskan peluang untuk menonton filem ini dan kepada yang ada girlfriend tu jangan lupa bawa sekali, memang sesuailah kalau bawa girlfriend sekali sebab inikan filem romantik. Tengok sorang-sorang mana ada feel. Cehhwahh..saya cakap, macam saya pulak yang berlakon dalam filem ini..Ok lah, itu sahaja yang ingin saya kongsi kepada anda..Wasalam ^_^

~SELAMAT MENONTON ~

Tuesday, November 29, 2011

Histeria KMKN : Gangguan Jin atau Ganguan Psikologi ??


Salam 1Malaysia kepada semua rakan saya yang tidak jemu untuk menunggu entry baru saya. Entry kali ini, berkisah tentang histeria yang telah berlaku di kolej saya. Sudah 2 hari berturut-turut, kolej saya diserang histeria. Histeria yang paling teruk sekali pada hari Selasa iaitu pada 29/11/2011 (semalam) dan ditambah lagi dengan keadaan blackout, boleh dikatakan satu kolej blackout. Keadaan ketika itu memang suram dan dingin.

Pada malam ini, saya tidak dapat menjangka sama ada histeria ini akan berlaku lagi atau tidak. Peristiwa ini telah merisaukan semua warga kolej terutamanya pelajar perempuan di kolej saya — apa sebenarnya berlaku?

Dua pakar dalam dua bidang berlainan yang ditemui Harian Metro memberi jawapan berbeza terhadap persoalan itu berdasarkan kepakaran masing-masing.

“Histeria berlaku kerana makhluk halus atau jin marah atau berdendam terhadap manusia selepas ia diganggu. Jin memang boleh meresapi manusia dan ada hadis menyokong kenyataan ini,” kata bekas pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang juga pengkaji kebudayaan Islam, Datuk Dr Amran Kasimin.

Ketua Jabatan Perubatan Psikologi Pusat Pakar Universiti Malaya, Profesor Mohamad Hussain Habil, pula berkata masalah histeria berkait rapat dengan kepercayaan seseorang terhadap perkara mistik dan karut marut, namun ia sebenarnya disebabkan masalah psikologi serta tekanan perasaan.

“Kepercayaan karut mempengaruhi jiwa seseorang sehingga mereka mengalami histeria. Namun apabila diselidik, kebanyakan kes disebabkan tekanan psikologi, sama ada membabitkan masalah kewangan, rumah tangga, sosial atau kerja,” katanya.

Ikuti ulasan lanjut mereka berhubung fenomena ini yang kini mencemaskan masyarakat, terutama ibu bapa pelajar yang menjadi mangsa, kerana proses pembelajaran anak mereka terjejas berikutan sekolah terbabit terpaksa ditutup sementara waktu untuk menenangkan keadaan.

DATUK DR AMRAN KASIMIN

Soalan (S): Bagaimana histeria berlaku dan mengapa?

Jawapan (J): Histeria boleh berlaku atas dua faktor iaitu disebabkan tekanan dan gangguan. Apabila tertekan sama ada di sekolah, tempat kerja, cinta atau pergaduhan, diri hilang pertimbangan dan kerana itu makhluk halus atau jin mudah menguasai diri.

Manakala gangguan pula membabitkan kes seperti salah menuntut ilmu persilatan, tarian tradisional, menurun atau orang biasa. Ini gangguan syaitan dan iblis kerana mereka pernah berjanji untuk menyesatkan manusia walau apa cara sekalipun.

S: Kebelakangan ini banyak kes histeria berlaku di sekolah, apa puncanya?

J: Satu sebab jin mengganggu manusia ialah kerana marah atau berdendam selepas ‘kediamannya’ dirampas manusia, contohnya kawasan itu dijadikan sekolah atau bangunan. Sebab itu sekolah baru buka kerap berlaku histeria.

Selain itu, mungkin ada pelajar ‘mengganggu’ tempat jin itu seperti membuang air kecil di tempat tidur atau tempat tinggalnya. Ia mungkin dilakukan di kawasan hutan berhampiran sekolah atau belukar yang menjadi kediaman jin. Itu juga boleh menyebabkan kemarahan jin.

Boleh jadi juga sebab mereka (jin) diganggu bunyi bising disebabkan ‘kenakalan’ pelajar terbabit sehingga menimbulkan kemarahan. Jika lama terpendam, ia bertukar menjadi dendam dan tiba masanya, jin itu ‘menyerang’ (berlakunya histeria).

Namun histeria sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa saja dan tidak kira di mana. Jika jin diganggu, mereka membalas semula. Kes yang banyak berlaku di sekolah sekarang mungkin hanya kebetulan.

S: Bagaimana jin memasuki tubuh manusia dan ke mana tujunya?

J: Jin boleh masuk ke tubuh melalui pelbagai cara, sama ada hidung, mulut, telinga, ibu jari kaki dan tangan. Ia makhluk halus, tidak berjasad dan mudah berbuat demikian.

Selepas masuk, ia terus menyerang dan mengawal otak manusia, sekali gus menyebabkan perilaku tidak normal, mengubah personaliti seseorang mengikut jenis jin yang memasuki tubuhnya.

Ada yang dirasuk boleh bercakap dalam bahasa Thailand atau Indonesia kerana ia pelbagai jenis dan bangsa, sama seperti manusia.

Misalnya, jika jin tua masuk ke badan, mangsa berkelakuan seperti orang tua, bongkok. Perlu diingat, jin ini tidak mati sehingga hari kiamat.

S: Mengikut fahaman Datuk, bagaimana serangan jin boleh menyebabkan histeria ini?

J: Jin menyerang manusia dalam keadaan tak sedar dan sukar dikawal. Serangan memang dahsyat kerana dia memperalatkan tubuh manusia. Ada berlaku, pelajar menggigit jari sampai berdarah kemudian menghirup darah sendiri. Sebenarnya yang menghirup darah itu jin, bukan pelajar. Jin cuma mempergunakan tubuh pelajar tadi.

Ada juga mangsa yang boleh berkelakuan luar biasa seperti menumbuk dengan kuat, sedangkan yang dirasuk jin itu adalah wanita.

S: Mengapa apabila berlaku serangan histeria, ia mudah berjangkit kepada orang lain?

J: Memang jin boleh berjangkit selepas menyerang manusia. Ia pantas, malah boleh diibaratkan sama seperti cahaya. Dalam sekelip mata, ia boleh menyerang ramai orang.

S: Bolehkah histeria mendatangkan kemudaratan atau bahaya kepada mangsa, terutama pelajar?

J: Ya... kerana histeria ini menyerang otak dan fikiran manusia. Ia sama dengan simptom dialami orang gila iaitu hilang ingatan.

Bezanya, histeria akan pulih jika jin dapat dikeluarkan dari tubuh badan. Tidak seperti penyakit gila yang mungkin berlanjutan jika kerosakan sel otak yang dialami pesakit tidak dapat dirawat.

Namun jika histeria itu kerap menyerang seseorang, ia membahayakan diri mangsa, fikiran mungkin ‘dirosakkan’ makhluk berkenaan sehingga menyebabkan gila.

S: Apakah tanda seseorang itu diserang histeria?

J: Tangan menggeletar dan sejuk. Dia juga seperti dalam fantasi, mungkin terdengar bunyi air, desiran angin atau loceng yang sayup kedengaran.

Ia boleh dirasai. Selepas jin ada pada tubuh, mangsanya melihat dunia ini gelap, kepalanya bergoyang dan tubuh menggeletar.

S: Adakah benar mangsa yang dirasuk boleh melihat makhluk halus?

J: Ya... tetapi ia berlaku sekali imbas saja dan ia tampil dalam pelbagai rupa dan bentuk menakutkan. Ada juga yang menyerupai objek seperti ular. Jika ada pengakuan menyatakan ia melihat makhluk aneh, ia bukan ilusi tapi memang benar kerana Allah SWT membuka sedikit ruang untuk melihatnya.

S: Mengapa wanita sering jadi sasaran atau mangsa histeria?

J: Wanita lebih sensitif dan dianggap lemah berbanding lelaki. Apatah lagi dalam keadaan tertentu, wanita memang lemah seperti ketika haid, mengandung atau berpantang. Begitupun lelaki juga tidak terkecuali, ada yang kena jika tidak kuat semangat.

S: Bagaimana cara atau kaedah untuk mengelak menjadi mangsa?

J: Berpegang teguh dengan ajaran Allah SWT adalah langkah terbaik. Jin sebenarnya boleh mengetahui kekuatan roh seseorang, sama ada memiliki cahaya (iman) atau tidak. Jika kuat dengan amal ibadat, dia tidak suka mendekati.

Namun antara amalan yang boleh dilakukan ialah baca ayat Kursi selain doa. Rasulullah SAW pernah bersabda, “Barang siapa membaca ayat Kursi ketika di tempat pembaringan (tidur), Allah SWT menghantar dua malaikat untuk menjaganya hingga waktu subuh.”

S: Adakah wajar kita membuat perjanjian dengan jin untuk menghindarkan gangguan histeria ini sehingga perlu mematuhi syarat tertentu?

J: Itu tidak boleh. Jika letak syarat, ia menampakkan kita lemah, malah syirik. Memang ada ‘tawar-menawar’, tetapi jangan letak syarat. Dalam satu kes, jin pernah minta tempoh seminggu untuk berpindah dari situ tempat dan tidak salah membenarkan. Barangkali mungkin jin itu hendak berkemas sebelum beredar tetapi selepas seminggu, pastikan mereka tiada.

Dalam tempoh itu jin tidak mengganggu lagi, jika adapun sekadar gangguan kecil seperti terdengar orang mandi, suara ganjil atau kelibat seseorang.

S: Benarkah makhluk halus ini boleh dipindahkan beramai-ramai menggunakan kenderaan?

J: Jin boleh diibaratkan pergerakannya sama seperti cahaya, pantas dan laju. Jika kita menggunakan kenderaan untuk memindahkan mereka ke tempat lain yang mengambil masa beberapa jam perjalanan, selepas tiba, mereka kembali semula ke tempat asal hanya dalam beberapa minit atau saat saja, jadi bagaimana? Bagi saya, ini tidak logik dan menyukarkan.

S: Ada pihak ‘memagar’ tempat tertentu seperti sekolah atau bangunan untuk menghalau gangguan makhluk halus, apa pandangan Datuk?

J: Pada saya tidak salah, namun wujud kebimbangan. Malah ada yang memagar dengan bantuan jin juga dan ini bahaya, tidak mustahil jin ini boleh mengganggu tempat itu. Sebaik-baiknya kembali kepada ajaran Islam, gunakan ayat al-Quran.

S: Bagaimana pula kes mereka yang diserang histeria dan selepas dirawat, diserang kembali?

J: Apabila seseorang itu diserang histeria, ‘laluannya’ sudah ada. Sebagai contoh, apabila masuk ke hutan, kita membuat lorong dan jika hendak masuk kali kedua, kita guna lorong sama. Begitu juga dengan jin, namun lorong itu perlu ditutup dengan cara memperbanyakkan amalan.

S: Apakah jenis-jenis jin?

J: Seperti manusia, jin ada pelbagai jenis dan taraf. Ada jantan dan betina; Islam atau kafir. Makanannya nasi, darah, malah ada yang tidak makan. Ada juga terbang di udara dan melata di bumi. Tempat kotor seperti kawasan penyembelihan paling disukai. Makhluk ini tidak mati sehingga hari kiamat dan mereka sudah berjanji untuk menyesatkan manusia walau dengan apa cara sekalipun.

PROFESOR DR MOHAMAD HUSSAIN HABIL

Histeria adalah masalah biasa dalam proses pembangunan sesebuah negara, terutama apabila berlaku perpindahan penduduk dari luar bandar ke bandar besar.

Ketua Jabatan Perubatan Psikologi Pusat Pakar Universiti Malaya, Profesor Dr Mohamad Hussain Habil, berkata perkara ini berlaku di semua negara di seluruh dunia, termasuk di Barat.

Menurutnya, masalah histeria berkait rapat dengan kepercayaan seseorang individu terhadap perkara mistik dan karut marut. Walaupun faktor kejutan budaya turut memainkan peranan, kebanyakan kes histeria disebabkan masalah psikologi dan tekanan perasaan.

“Kepercayaan karut mempengaruhi jiwa seseorang sehingga mereka mengalami histeria. Namun apabila diselidik, kebanyakan kes disebabkan tekanan psikologi sama ada membabitkan masalah kewangan, rumah tangga, sosial atau kerja.

“Dulu saya selalu menerima pesakit histeria dari kalangan pekerja kilang dalam kuantiti ramai, terutama ketika Lembah Klang baru mula membangun. Kini kes histeria boleh dikatakan hilang sama sekali sehinggalah kes yang berlaku baru-baru ini membabitkan pelajar sekolah.

“Masalahnya ialah masih ramai percaya histeria disebabkan gangguan makhluk halus seperti jin atau penunggu sehingga pesakit lambat dibawa mendapatkan rawatan.

“Jika dibiarkan, lebih ramai akan mengalami gangguan ini kerana jeritan atau gejala histeria boleh mempengaruhi orang lain terutama bagi yang lemah semangat,” katanya.

Dr Hussain berkata, gejala histeria di kalangan pelajar sekolah berlaku kerana wujudnya unsur perpindahan dari kampung ke bandar dan setiap orang pasti ada kepercayaan terhadap perkara mistik tersendiri, walaupun punca sebenarnya mungkin disebabkan tekanan perasaan akibat masalah keluarga, teman lelaki atau terlalu bimbang untuk menghadapi peperiksaan.

“Usah bawa pelajar yang terkena histeria berjumpa bomoh kerana ia gangguan psikologi. Lebih cepat pelajar diberi rawatan, lebih mudah masalah histeria dikawal dan ia dapat mengelaknya mempengaruhi pelajar lain,” katanya.

Cara rawatan histeria juga mudah. Langkah pertama ialah mengasingkan individu yang mula-mula mengalami histeria dan pengasingan ini boleh dilakukan dengan memberi cuti atau dibawa segera ke hospital untuk diberi rawatan di klinik psikiatri. Biasanya pelopor kes histeria berkenaan dimasukkan ke wad dan dirawat hingga pulih.

Dr Hussain berkata, cara lain yang boleh dilakukan ialah berpindah sekolah atau menghantar pelajar berkenaan balik ke sekolah di kampungnya di mana dia berasa lebih selesa, tenteram dan selamat.

Jika histeria berlaku di kalangan guru, langkah penting yang perlu diambil selain memberi rawatan ialah memindahkannya ke sekolah lain.


Oleh Norlaila Hamima Jamaluddin, Fuad Hadinata Yaacob dan Shamran Sarahan dari Harian Metro.


Itu sahaja yang dapat saya kongsi kepada anda semua untuk kali ini dan saya berharap kepada semua pelajar kolej saya agar tabah menghadapi peristiwa seperti ini, mungkin ada hikmah di sebalik perkara yang berlaku. Keraplah membaca ayat kursi, ayat pendinding dan kerap membaca Al-Quran, agar diri kita sentiasa dilindungi oleh Allah S.W.T...Selamat Beramal..Wasalam.. ^_^
Wasalam

Saturday, November 26, 2011

Fadhilat Bulan Islam : Muharram

Salam 1Malaysia dan salam awal muharram 1433 Hijrah, entry saya kali ini tentang fadhilat bulan Muharram...


Muharram bererti diharamkan. Bulan Muharram, bulan pertama dalam kiraan tahun Qamariah (Hijriah) dan salah satu dari empat bulan yang dihormati.

Doa Awal Tahun:

1 Muharram adalah permulaan kiraan tahun hijrah, maka pada tarikh ini setiap umat Islam disunatkan membaca doa awal tahun. Waktunya ialah selepas menunaikan sembahyang fardu Mahgrib. Doa tersebut ialah:

Maksudnya: Segala pujian itu bagi Allah, Tuhan Pentadbira seluruh alam, rahmat dan sejahtera atas penghulu kami Nabi Muhammad sallallahu alaihi wasallam dan atas penghulu kami nabi Muhammad sallallahu alaihi wasallam dan atas keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian. Ya Allah Ya Tuhan kami, Engkaulah jua Tuhan yang kekal selama-lamanya sedia lagi ada, tiada permulaan, kelebihan-Mu Maha Besar dan Kemurahan-Mu amat limaph yang sangat-sangat diharapkan. Tibalah sudah tahun baru, kami mohon kepada-Mu pertolongan mengalahkan runtunan nafsu ammarah (nafsu yang mendorong kepada jalan-jalan kejahatan). Kami mohon juga kepada-Mu Ya Allah rasa sedia ada ingin membuat kerja-kerja kebajikan yang boleh mendampingkan diri kami kepada-Mu. Ya Allah, Tuhan Yang Maha Agung lagi Maha Mulia, Ya Allah Tuhan sebaik-baik yang mengurniakan rahmat dan juga sejahtera atas junjungan kami Nabi Muhammad serta keluarga dan sahabat-sahabat baginda sekalian, segala pujian itu bagi Allah, Tuhan Pentadbiran seluruh alam.
Sumber : Kementerian Hal Ehwal Agama Negara Brunei Darussalam

Download DOA AWAL MUHARRAM
http://www.4shared.com/document/PQ3YDB0W/Doa_Awal_Muharram.html

Semoga hidup kita lebih diberkati dan diredhai oleh Allah S.W.T untuk tahun baru Islam ini...
Wasalam dan selamat beramal ~
SELAMAT TAHUN BARU DAN SALAM MA'AL HIJRAH ^_^

Thursday, November 24, 2011

Human Limit ( Had Manusia ) ^_^

Salam 1Malaysia..today is my first time writing my entry in english and if have any grammar error, I am sorry.. ^_^ . Today I would like to share something that you wouldn't expect. Maybe you want to know What is Human Limit? 


Before that I would like to share you a story about human limit. A 64 years old Duluth woman fell on the ice last December. Arthritis kept her from getting up. She lay in the snow for hours. Her temperature dipped to 70˚F. Her heart stopped. She should have been a goner. But doctors revived her, today she is fine.

Medical science is always learning more about how much a body can take. Yet as Duke University physician Claude Piantadosi notes, "At some point it's impossible to rescue yourself." Here's current thinking on the extremes of human endurance.

Body Heat ( 107.6˚F )
When core body temperature hits 107.6˚F, heatstroke can't be reversed and prove fatal.

Cold Water ( 40˚F )
Water saps body heat. You'd last barely 30 minutes in a 40˚F sea. Life vest buoy you up to slow heat loss.

Hot Air ( 300˚F )
In a burning building or deep mine, adults can take 10 minutes at 300˚F. Kids soon succumb in a 120 car.

High Altitude ( 15000 feet )
Consciousness fades for most. With bigger lungs and more blood cells, highland dwellers are OK.

Diving Deep ( 282 feet )
Without equipment, most folks black out before 2 minutes and below 60 feet. The best free diver made it to 282 feet.

Lack of Oxygen ( 11 minutes )
Typically, you'd pass out within 2 minutes. With training, people can hold their breath nearly 11 minutes.


Blood Loss ( 40% )
You can survive after spilling 30 percent. At 40 percent, you'd need an immediate transfusion.

Starvation ( 45 days )
Lose 30 percent of body weight and death is imminent, trough disease will likely kill you before you starve.

Dehydration ( 7 days )
Every cell needs water. Replace the quart or so you lose daily, or you won't last much more than a week.

#Most number are estimates for a 150-pound male with no special gear
*National Geographic

That's all what I want to share for you and I hope we will meet again in another entry..TAKE CARE
Wasalam.. :)


Sunday, November 20, 2011

Bersih gigi elak strok ^_^

Salam 1Malaysia kepada semua rakan saya yang setia menanti...entry kali ini saya nak cerita tentang kesihatan, pelikkan seorang bakal engineer nak tulis entry tentang kesihatan..selalunya doctor yang tulis entry pasal kesihatan, ini terbalik pulak..pun boleh!!!hehe ^_^


Back to our topic, u all semua mesti rasa pelik kenapa kalau kerap gosok gigi boleh elak strok kan? mula-mula saya sendiri pun macam tidak percaya dengan benda ini tapi memang kenyataan, nak buat macam mana kan.. :) Kebiasaannya orang yang selalu berjumpa dengan doktor gigi untuk membersihkan plak pada gigi dan juga dapat mengurangkan risiko untuk mendapat penyakit strok atau jantung.

Kajian yang dilakukan oleh ahli kardiologi di Taipei, Taiwan baru-baru ini mendapati bahawa dengan menggosok gigi kita dapat mengurangkan pertumbuhan bakteria penyebab penyakit (strok dan sakit jantung). "Membersihkan plak pada gigi secara rutin merupakan satu cara untuk mencegah strok dan penyakit jantung," kata pakar jantung di Taipei, Dr. Emily Chen.

Dalam kajian yang dilakukan, Chen mendapati bahawa mereka melakukan rutin berjumpa dengan doktor gigi dua kali setahun mempunyai risiko 24 peratus lebih rendah untuk terkena serangan jantung dan 13 peratus lebih rendah untuk terkena strok. Pengkaji juga menemui bahawa sekiranya terdapat jangkitan pada gigi, ia dapat meningkatkan risiko serangan jantung. Selain itu, mereka yang mempunyai masalah gusi berdarah akan menyebabkan risiko mendapat strok adalah tinggi.

As a conclusion,
- selalu gosok gigi
- kerap melakukan pemeriksaan gigi dengan doktor gigi
- jaga kebersihan mulut supaya SENYUMAN lebih menawan

But don't forget to wait for my new entry..!!! Wasalam.. ^_^

Wednesday, November 2, 2011

Penting dan Perlu Kita Tahu~♥

Salam 1Malaysia semua..!! entry kali ini saya ingin menceritakan tentang kehebatan dunia disekeliling kita, mungkin kita sudah tahu atau belum tahu kerana dalam dunia ini penuh dengan 'ter'. Terbesar, termaju, tertinggi, terkecil, terdalam, terbanyak dan pelbagai jenis ' ter' lagi yang mewarnai dunia. Antaranya ialah seperti yang dibawah ini..Jom kita baca ^_^




London : Pusat membeli-belah dunia
Bukan New York atau Paris. Tetapi London yang muncul sebagai pusat membeli-belah dunia dengan jualan tahunannya memcecah hampir RM400 billion. Hasil jualan di Tokyo, London, New York dan Paris pula mewakili 52 peratus daripada jumlah jualan keseluruhan di 22 destinasi membeli belah paling popular di seluruh dunia. London merupakan tumpuan peniaga utama dunia dengan 138 daripada 250 jenama terkemuka dunia boleh didapati di lokasi membeli-belah utama kota raya itu. Penduduk London juga dikatakan pembeli terbesar dan membelanja lebih untuk fesyen berbanding penduduk Paris dan New York.


United State : Pusat Billionaire
Kali terakhir dikira, United State (US) didiami 396 billionaire, yang paling tinggi berbanding mana-mana negara didunia. Tetapi laporan kekayaan yang dikendalikan oleh Knight Frank dan Citi Private Bank menunjukkan India dan Russia kini dalam proses melahirkan lebih ramai billionaire. Jumlah billionaire di Russia bertambah 30 peratus setiap tahun. China berada di tangga kedua dengan sejumlah 72 orang billionaire meningkat 142 peratus berbanding tahun sebelumnya.


Indonesia : Pusat Facebook dunia
Fakta ini mungkin ramai yang tidak tahu. Tetapi realitinya, Indonesia mempunyai pengguna Facebook terbanyak di dunia yang kini hampir 153 juta orang. Terdapat hampir 39.1 juta penduduk Indonesia memiliki akaun Facebook, iaitu pertambahan daripada 22.4 juta pada tahun lalu. Indonesia juga mempunyai rekod pangkalan data termuda berbanding mana-mana negara di dunia. Malaysia berada pada kedudukan ke-17 dengan 11.4 juta pengguna Facebook.




South Korea : Dunia Internet
Daripada tiga orang penduduk South Korea, seorang daripadanya akan melayari internet. Menurut maklumat daripada Yayasan Teknologi dan Inovasi negara itu, South Korea merupakan negara yang paling pesat berkembang dalam rangkaian jalur lebar di dunia. Tempat-tempat sekitar Incheon dan Seoul misalnya menikmati kelajuan internet hingga 100 Mbits per saat. Untuk perbandingan di Malaysia kelajuannya 20 Mbits per saat. Kajian sedang dilakukan kini untuk meningkatkan kelajuan di South Korea kepada satu gigabits per saat menjelang 2012.


Hong Kong : Kota iPad  
Populariti Apple iPad memang sukar dibendung. Ia menimbulkan keghairahan orang untuk memilikinya di seluruh dunia. Namun semua keghairahan itu tidak mampu menandingi Hong Kong. Berdasarkan bancian yang dilakukan pada Julai lalu, ekoran pelancaran iPad2, seorang daripada enam penduduk Hong Kong atau 17 peratus daripada populasinya memiliki gajet tersebut. Ia adalah enam kali ganda lebih tinggi berbanding negara-negara lain yang dengan purata hanya tiga peratus penduduk memiliki iPad. Malah di United State hanya 5.3 peratus penduduk memiliki iPad. Sementara tanah besar China pula hanya 2.1 peratus penduduk memiliki gajet itu.


Tasmania : Pusat udara paling bersih
Di Tasmania, Australia ia bukan sekadar memiliki kubu-kubu lama. Pulau di selatan negara Kangaroo itu memiliki tiupan angin yang cukup segar yang menjadikan Australia sebagai negara yang memiliki udara yang paling bersih di dunia. Angin yang bertiup ribuan kilometer dari Lautan Selatan tidak menyentuh sebarang permukaan tanah berhari-hari sehingga ia sampai di Tanjung Grim di Tasmania. Ia membawakan angin yang bersih dan sedar apabila bertemu daratan yang hangat di tanjung tersebut. Ia menghasilkan hujan yang juga dikatakan air paling bersih yang boleh ditemui di dunia.


Amsterdam : Ibu Kota dengan lelaki paling tinggi
Lebih 100 tahun lalu, 25 peratus lelaki Belanda yang mahu menyertai tentera ditolak kerana terlalu rendah. Purata ketinggian mereka kurang daripada 1.57 meter. Tetapi sesuatu yang luar biasa telah berlaku apabila lelaki di negara itu kini mencapai ketinggian yang luar biasa. Purata ketinggian lelaki dewasa di Belanda kini ialah 1.85 meter, iaitu yang tertinggi di dunia. Denmark berada di tempat kedua dengan purata ketinggian lelaki dewasanya ialah 1.83 meter.


New Zealand : Penuh dengan haiwan ternakan
New Zealand sentiasa mempunyai lebih banyak biri-biri daripada manusia. Peratusnya ialah 20 biri-biri bagi seorang manusia. Tetapi sekarang mereka memiliki satu lagi haiwan ternakan yang mengatasi jumlah penduduknya. Ketika bilangan biri-biri makin menurun walaupun masih mengatasi jumlah manusia, rekod menunjukkan negara itu mempunyai 5.8 juta ekor lembu tenusu pada 2009. Ia menunjukkan hampir setiap penduduk negara itu yang berjumlah 4.3 juta memiliki seekor lembu. Ia hasil peningkatan industri tenusu.


Antwerp : Pusat berlian dunia 
Dianggarkan 80 peratus berlian mentah dan 50 peratus berlian yang telah dipotong dan dikendalikan di bandar raya di Belgium ini. Setiap tahun kira-kira 130,000 carat berlian atau 26,000 kilogram berlian dilombong di seluruh dunia dengan nilai keseluruhan AS$9 billion. Kira-kira 49 peratus daripadanya datang dari negara-negara tengah dan selatan Afrika.


Kanada : Penuh dengan Tasik
Finland dikenali sebagai negara dengan seribu tasik (ia memiliki 187,888 buah tasik) dan negeri Minnesota di United State dikatakan tanah dengan sepuluh ribu tasik. Tetapi Kanada sebenarnya yang menempatkan kira-kira 60 peratus daripada jumlah keseluruhan tasik di dunia. Ketika zaman ais rupa bumi di Kanada telah dihakis menyebabkan ia berlekuk-lekuk dengan dasarnya  adalah batu pejal. Apabila glasier cair, air akan berkumpul di kawasan yang paling rendah yang membentuk tasik-tasik kecil yang menjadi titik-titik di Kanda.


*Itu sahaja yang saya dapat berkongsi dengan anda semua dan berharap anda semua enjoy..tapi kalau ada sebarang kesalahan sila bagi tahu saya, sekurang-kurangnya saya dapat belajar dari kesilapan..thank you. XD
SHARING IS CARING ^_^

Tuesday, October 18, 2011

KISAH BENAR : Apakah Dosa Kami ?? T_T

Salam 1Malaysia kepada semua...!! ^_^
Saya nak cerita sikit pasal pengalaman saya sendiri with my friend yang tidak dapat dilupakan sampai bila-bila..KISAH BENAR tau..untuk tahu cerita yang selanjutnya, silalah baca full story dekat bawah ini.


Pada 17/10/2011 ; 10.30 am, 5 anak muda yang sedang cuti semester 1 ingin mengisi masa lapang mereka dengan hang out dekat Alamanda Putrajaya, KLCC dan Uptown Shah Alam dalam masa satu hari. Memang rase macam mustahil nak buat semua benda dalam masa satu hari tapi itulah yang kami semua akan buat...Our first destination is going to Alamanda Putrajaya dengan menaiki kereta Kia Spectra warna silver. Sampai sahaja di Alamanda, kami ronda-ronda dalam tu..then, terus pergi pawagam untuk tengok movie cerita "What's My Number? ". yang lawaknya, one of my friend kena tahan tidak boleh masuk cinema sebab under 18 age, abang yang jaga kaunter tu check IC dia, bulan dan hari tak lepas umur 18 lagi tapi we are all 18 years old..ok..I feel like want to kill that guy, tapi nak buat macam mana itu dah tugas dia..terima saja la..


Around 4.00 pm ; after we perform our Zohor prayer, we are going to our next destination, KLCC, on the way to KLCC, jalan jammed giler...tension kot, dah la time tu hujan, silap jalan pulak tu..uhuhu..tapi nasib baik dan besyukur la we are safely arrived to KLCC...sampai KLCC, one of our friend dapat emergency call yang dia kena balik dulu, so, tinggallah 4 of us..then, we take our lunch at food court..weird giler kan?? lunch pukul 5..tapi itu la kenyataan..haha..after that, we are going to perform our Asar prayer...then, we are going for window shopping in KLCC because don't have enough budget..ngee~~ XD. After boring and don't know what to do in KLCC, we move to our next destination, Uptown Shah Alam..


Around 6.30 pm (on the way to Uptown) ; we have to face road jammed again..more worst road jammed..OMG!! but we just be patient to face the road jammed...uhuhu...lama juga stuck dalam jammed, jam dah pukul 7.30...so, we are miss our Maghrib prayer..sampai saja Jalan Ampang, our car engine breakdown pulak dekat depan traffic light, dah la dekat tengah-tengah jalan yang ada 6 lane + road jammed pulak tu + kena horn banyak kali + malu + segan + blurr + don't know what to do = T_T....I think this happen maybe because we didn't perform our Maghrib prayer kot...nasib baik la, depan itu ada Balai Polis Jalan Tun Razak..so, one of our friend call for help at the police station...tapi yang peliknya, tidak ada orang pun yang berhenti nak tolong, semua tengok je..mana perginya keprihatinan rakyat Malaysia??sedih betul....after 5 minute, patrol police car pun sampai untuk tolong, siap bunyikan siren lagi, time itu dah rasa macam penjenayah pun ada..haha...polis tu, tolong block jalan untuk bagi kita orang lalu and kitaorang kene tolak kereta ke balai polis sejauh 80 meter dari tempat kereta breakdown..time tolak kereta tu, semua orang tengok je, yang tak tahan, ada yang rakam lagi gelagat kitaorang tu...uhuhu...T_T

Around 9.00 pm ( dekat balai polis ) ; saya rase nak tergelak pun ada, kitaorang semua ambil course engineering, tapi seorang pun tidak tahu macam mane nak baiki kereta..lawak betul la..haha...nasib baik la, ada seorang pakcik ini yang sudi tolong kitaorang..masalah kereta ini sebab bateri kereta..so, pakcik itu pun tolong kitaorang beli bateri kereta baru...baru la boleh start balik kereta..lega rasanya...thank you la pakcik sebab tolong kitaorang...memandangkan kitaorang pun belum dinner, so, terpaksa la meneruskan perjalanan ke Uptown Shah Alam for taking our dinner...


Around 10.30 pm ; we arrived at Uptown Shah Alam..sampai je Uptown, kereta itu buat hal lagi sekali lagi..nasib baik la sempat parking..kalau tidak, jadi la macam dekat Ampang tadi..uhuhu..time ini masing cakap " apakah dosa ku??" dan saya rase ini mesti sebab tidak solat ishak kot...uhuhu..lepas tu, kitaorang having our dinner sambil berfikir how to solve our problem here...huhu..memang pasrah terus dah nie...uhuuhu...after 30 minutes, we got an idea to solve our problem...Lastly, saya sampai rumah dengan selamat pada pukul 11.45 pm...memang my new record, keluar pukul 10.00 am till 11.45 pm...dari pagi sampai malam..

As a conclusion :-
- solat jangan tinggal dan solat mesti on time
- servis kereta dulu sebelum keluar jalan-jalan
- mesti kena ada knowledge pasal kereta sebelum nak beli kereta
- berikan bantuan kepada sesiapa yang memerlukan jangan just tengok je.

Itulah kisah yang saya tidak dapat lupakan sampai bila-bila..so, harap u all ambil pengajaran daripada kisah saya dan kawan saya ini...Wasalam ^_^

Thursday, October 13, 2011

FACEBOOK for everyone XD

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu.......

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih...

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi... kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu

Kucing Betina: "Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa."

Ayam : Kawan2...kalu esok guwe tak update...bererti guwe udah di goreng....I luv u all... jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap ... baru beli videocam baru ...

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kak lela majnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee....

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ...nk tiru aku le tu.. lol....

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku. :-(

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie?




Wednesday, October 12, 2011

Angry Bird pun ada MOVIE ke??

Salam kepada semua..!!!
Entry saya untuk kali ini memang menarik sangat..!! XD kepada penggemar burung yang comel atau lebih dikenali sebagai ANGRY BIRD, u all semua boleh la tengok movie ini yang bakal or telah dikeluarkan tetapi mungkin tidak dibawa masuk ke Malaysia kot...haha..apa-apa pun u all tengok la sendiri trailer movie angry bird ini..mungkin best or mungkin xbest...bagi saya, ok la~~
Senang cerita, tengok la sendiri dekat bawah nie.. =)

Tuesday, October 11, 2011

To My Future Wife ♥

Kehadapan my future wife(s)

I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan lawa. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi. Kalau nak seksi pun biarlah untuk future husband seorang sahaja.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak tak tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi nak you seorang sahaja dalam hati I, itu pun sudah cukup bagi I. Lagi pun sekarang ini kos sara hidup dah tinggi, lebih baik I ada you seorang sahaja dalam hidup I sampai mati.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bullshit. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I am waiting for you. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain. You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan?

Yang Benar Tulus Ikhlas Setia Lagi Jujur,
YOUR FUTURE HUSBAND
(ABDUL HISYAM BIN GHAZALI)




Monday, October 10, 2011

Bahaya Tidur Buka Lampu xD

Salam semua..!!!
Hari ini saya nak share satu fakta yang menarik untuk dikongsi...mungkin ada sesetengah orang takut nak tidur bila tutup lampu dan cuma akan tidur bila lampu terbuka..sebenarnya tidur dengan lampu terbuka amat bahaya..nak tau knpa?? baca fakta yang dibawah nie...
__________________________________________________________________________________
Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia Pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, bepergian melintas zon masa, lampu-lampu jalanan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mengelakkan kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan "Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zat melatonin menurun ".

Jumlah anak-anak penghidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun didiagnosa menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari dibanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan produksi melatonin dimana normalnya terjadi antara jam 9 malam hingga 8 pagi. Penyelidikan terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang mempunyai risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang yang buta tidak rentan terhadap melatonin mempunyai risiko yang lebih rendah mengidap kanser. Maka para orang tua disarankan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

p/s : article ini dari bahasa indonesia, saya malas nak translate..just copy and paste =)
__________________________________________________________________________________
So, macam mana?? dah faham kenapa?? lepas ini jangan lupa tidur tutup lampu ok??
Wasalam...

"RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL"

Saturday, October 8, 2011

Antara Cinta dan Cita-Cita =)

Bayangkan : andainya seseorang yang dikasihi memberi sebatang pensel untuk diasahkan, sudah tentu kita melakukannya segera dengan sepenuh tenaga walaupun kita sedang letih bermain bola ; andainya seseorang yang dicintai meminta kita datang berjumpa dengannya di kedai buku, sudah tentu kita akan pergi dengan pantas walaupun kita sedang mencuci pinggan di dapur ; andainya seseorang yang dirindui mengharapkan hadiah jam tangan berjenama, sudah tentu kita akan mencarinya di shopping complex walaupun kita terpaksa memecahkan tabung yang penuh dengan duit yang telah dikumpul sekian lama.

Percayalah, seseorang itu akan melakukan segalanya seandainya perasaan kasih dan cinta sudah bersemadi dalam jiwanya. Hinggakan sanggup membelah badai, menongkah arus, mencantas ribut dan memagar beliung demi menunaikan tanggungjawab sebagai seorang kekasih.

Kata-kata di atas adalah sebagai penghubung kepada tanggungjawab yang dipercayakan. Jadi, apa yang dapat disimpulkan disini adalah jika cinta itu ada dalam diri, maka kita rela berbuat apa sahaja demi menjaga cinta kita itu. Itulah dipanggil memelihara cinta dan perbuatan memelihara itu adalah amanah. 

Dari sudut psikologi, perasaan cinta itu membuatkan timbulnya rasa percaya dan kasih yang akhirnya menerbitkan tanggungjawab atau amanah dalam percintaan. Simboliknya, perasaan cinta itu merangkumi pelbagai aspek dan amat luas perspektifnya. Maka kita satukan perasaan cinta itu dan kita jadikannya asas atau tiang untuk kita berpaut. Apakah tiangnya itu?? Tiangnya adalah cinta kepada Islam. Daripada cinta yang kukuh itu, dengan izin Allah S.W.T, kita dapat memelihara kesemua amanah sepanjang hayat kita di dunia ini..


                                REMEMBER : Love when your ready, not when your lonely ^_^

Saturday, July 23, 2011

True Story About Pizza


Makanan yang cukup popular di seluruh dunia yang mempunyai sejarah tersendiri, namun tiada bukti jelas berkenaan asal usul perkataan 'piza'.

Pada 1889, piza adalah makanan bagi warga miskin dan belum dianggap sebagai resipi agung sehinggalah 1997 makanan ini menjadi resipi popular setelah menjadi hidangan khas yang dihasilkan Raffaele Esposito dan isterinya. Piza dipenuhi sos tomato, keju mozarella dan daun basil itu akhirnya menjadi kegemaran Ratu Itali lalu ia dinamakan piza margherita.

Tentu ramai yang menyangka piza berasal dari Itali. Sangkaan itu meleset sama sekali. Berdasarkan sejarah, masyarakat sekitar laut tengah telah menghasilkan roti yang bentuknya seperti roti piza. Kemudian, orang Yunani zaman dahulu memakan roti yang dipanggil plankuntos bersama lauk yang diletak pada atasnya. Roti itu diadun daripada tepung. Kemudiannya dileperkan dan dibakar atas batu yang dipanaskan dibawah cahaya matahari. Seterusnya, apabila teknologi bertambah tinggi mausia telah pandai menghasilkan api dan piza dibakar.

Pada waktu itu, perkataan piza merujuk kepada alatan tukang roti yang digunakan untuk menentukan suhu oven. Piza dianggap sebagai makanan orang miskin dan dijual dijalanan.

Pada 1720, terdapat larangan untuk menjual makanan itu dan ia dilarang dibawa masuk ke istana. Semua bangsawan istana di Itali dilarang makan piza bagi menjamin kedaulatan istana. Bagaimanapun, dalam diam Raja Ferdinand I (1751-1825) mencuba makanan yang menjadi kegemaran rakyat itu dengan menyamar menjadi rakyat biasa. Baginda menyukai makanan itu dan secara terang-terangan mengakui ia sedap dan menyihatkan.

Setelah bangasawan lain mendengar khabar itu, mereka akhirnya memberanikan diri mencuba dan larangan menjual piza dihapuskan.

Selepas itu, piza semakin digemari oleh bangasawan dan golongan elit dan turut disukai oleh keluarga diraja generasi ke II, Raja Ferdinand II.

Ada juga sumber lain berpendapat, perkataan piza daripada perkataan Yunani iaitu picea. Menurut satu sumber lain pula, piza yang sempurna berlaku pada Zaman Renaisans di Napoli, Itali. Piza akhirnya dibawa ke Amerika Syarikat dan menjadi terkenal dalam sekelip mata. Kini piza menjadi pilihan masyarakat di seluruh dunia......

Wednesday, July 6, 2011

Blackout~~~~


Salam ceria kepada semua sahabat blogku....I nak cerita sikit pasal sebuah kisah yang berlaku dalam kolej I nie...memang lawak giler...hahaha...pada satu hari tu, entah macam mana..tiba-tiba satu kolej blackout...memang satu cahaya pun tidak kelihatan...lepas tu macam perasaan timbul...takut kot..tapi I and the gang tidak xtakut pun...sebaliknya, kitaorang yang kacau budak2 kolej..mmang best la..haha...kitaorang xsampai hati nak kacau budak2 kolej...so, kitaorang kacau makcik cafe la...memang lawak giler....time tu, makcik cafe nak delivery makanan..dah la dia naik motor pulak tu..haha...pada masa yang sama jugak, I and the gang ada jalan2 kat kawasan situ..so, kitaorang pun nampak makcik cafe tu, lpas tu kitaorang ambil position masing2..bila makcik tu sampai je dekat dengan kitaorang, kitaorang pun terjah la makcik tu...then, makcik tu terperanjat sambil berkata "astagfirullahhalazim~~~!!!!!!" dan makcik tu terus memecut dengan laju...hahaha...kitaorang pun gelak sampai nak pecah perut....hahaha.....tapi nasib baik makcik tu xtergolek..kalau tergolek, memang kitaorang xtahu la apa yang terjadi dengan makcik tu....hahaha...so, the conclusion is kalau blackout, ambillah peluang yang sewajarnya untuk mengacau orang..haha..tp lepas tu minta maaf la balik kepada mangsa yang kena kacau tu....sebab niat kita just for fun..hehehe..so, kita enjoy....wasalam :)  

Tuesday, June 28, 2011

Apa itu couple???


Salam kepada semua pembaca blog saya...post saya kali ini, best sikit tajuknya...saya pun tidak tahu sebab apa saya tiba2 nk buat tajuk pasal couple nie...hahaha...nak kata saya couple, amat mustahil sekali sebab saya tak ada girlfriend...apa2 pun baca je la...berdasarkan persoalan diatas "apa itu couple??", terdapat beberapa pandangan masyarakat yang berpendapat couple itu haram dan ada juga yang berpendapat couple itu tidak haram. Jadi, setiap orang mempunyai pandangan tersendiri dan saya juga mempunyai pandangan saya sendiri. 

Bagi saya, couple merupakan suatu tradisi atau budaya yang telah dibudayakan oleh masyarakat remaja kini. Bermula dengan saling berpandangan mata, kemudian turun ke hati. Bila rasa dah cukup sedia, masing-masing mula ‘masuk line’. Ade yang berbalas-balas nota, bagi yang lebih ‘advance’, teknologi SMS digunakan.Kemudian saling mengutus senyuman dan cinta mula berputik. Akhirnya, apabila dua insan ini sudah saling suka-menyukai antara satu sama lain, mereka akan mengisytiharkan ikatan percintaan mereka dan mula untuk couple.

Pasangan kekasih ini akan merapatkan hubungan mereka serapat-rapatnya. Kalau di kelas, buat study group ataupun group discussion. Bagi yang kreatif, kad-kad ucapan ‘hand made’ yang pelbagai warna dan rupa akan dikirimkan. Bagi yang mengikuti peredaran semasa, teknologi SMS akan dimanfaatkan sepenuhnya. Kata ganti diri pada asalnya aku-kau ditukar kepada saya-awak, atau bagi mereka yang lebih intim, abang-sayang dan sebagainya.

Kalau diperhatikan pasangan-pasangan yang sedang asyik dilamun cinta ini,hidup mereka tidak menentu, diibaratkan ‘makan tak kenyang,tidur tak lena, mandi tak basah’. Ungkapan-ungkapan cinta seperti ‘sayang awak’, ‘love you’, ‘miss you’ dan sebagainya akan menjadi sebahagian ucapan harian mereka. Sentiasa ceria dan tersenyum gembira, mengenangkan Si Dia yang datang bertandang ke hati. Ada pasangan yang serius, sampaikan sanggup berjanji nak sehidup-semati. Sanggup bersumpah, setia hingga ke akhir hayat. 

Ada juga yang hanya sekadar bermain-main, untuk suka-suka, dan sebagainya. Ringkasnya, pelbagai ragam yang boleh dilihat daripada pasangan yang ber’couple’ ini. Ada yang boleh meneruskan hubungan hingga ke jinjang pelamin dan ada juga yang kecundang di pertengahan perlayaran di lautan percintaan masing-masing...wasalam :)

Wednesday, May 11, 2011

Jenazah Berubah

Assalamualaikum, pembaca2 blog ku yg setia...apa khabar?? hope korang sume HEBAT2 N SIHAT2 BELAKA..!!! aku nk share skit citer pasal jenazah nie..entah mcm mne aku rse nk insaf la pulak..korang nk tau mcm mne aku boleh rse nk insaf??...korang nk tau bca la kisah nie...

Seorang anak mendatangi Rasulullah s.a.w. sambil menangis. Peristiwa itu sangat mengharukan Rasulullah s.a.w.  yang sedang duduk bersama-sama sahabat yang lain. "Mengapa engkau menangis wahai anakku?" tanya Rasulullah s.a.w. "Ayahku telah meninggal tetapi tiada seorang pun yang datang melawat. Aku tidak mempunyai kain kafan, siapa yang akan memakamkan ayahku dan siapa pula yang akan memandikannya?" Tanya anak itu. Segeralah Rasulullah s.a.w.  memerintahkan Abu Bakar dan Umar untuk menjenguk jenazah itu. Betapa terperanjatnya Abu Bakar dan Umar, mayat itu berubah menjadi seekor babi hutan. Kedua sahabat itu lalu segera kembali melapor kepada Rasulullah s.a.w. 

                        Maka datanglah sendiri Rasulullah s.a.w. ke rumah anak itu. Didoakan kepada Allah s.w.t. sehingga babi hutan itu kembali berubah menjadi jenazah manusia. Kemudian Rasulullah s.a.w. menyembahyangkannya dan meminta sahabat untuk memakamkannya. Betapa hairannya para sahabat, ketika jenazah itu akan dimakamkan berubah kembali menjadi babi hutan. Melihat kejadian itu, Rasulullah s.a.w. menanyakan anak itu apa yang dikerjakan oleh ayahnya selama hidupnya. "Ayahku tidak pernah mengerjakan solat selama hidupnya," jawab anak itu. Kemudian Rasulullah s.a.w.  bersabda kepada para sahabatnya, "Para sahabat, lihatlah sendiri. Begitulah akibatnya bila orang meninggalkan solat selama hidupnya. Ia akan menjadi babi hutan di hari kiamat."

The conclusion is korang janganlah tinggal solat, solat tepat pada waktu nyer..."sembahyanglah kamu sebelum kamu disembahyangkan"....so, renung2 kanlah dan selamat beramal....


p/s: aku pun mengambil iktibar,nasihat n penagajaran dari kisah nie...korang mcm mne pulak?? :)

Sunday, April 24, 2011

4 GOLONGAN LELAKI YANG DIHERET OLEH WANITA KE NERAKA

1. AYAHNYA....
Apabila seseorang yang bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak
perempuan di dunia.dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti
mengajar solat,mengaji dan sebagainya.dia membiarkan anak-anak perempuan
tidak menutup Aurat.Tidak cukup kalau dengan hanya memberikan kemewahan
dunia sahaja.maka dia akan ditarik ke Neraka Oleh anaknya.

2.SUAMINYA....
Apabila suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya.Bergaul bebas di
pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan Mahram.Apabila suami mendiam diri walaupun seorang yang alim,solatnya tidak pernah bertangguh,puasanya tidak tinggal,maka dia akan turut diheret oleh isterinya bersama-sama ke dalam neraka.

3.ABANG-ABANGNYA....
Apabila ayahnya sudah tiada,bertangjawap menjaga maruah wanita jatuh ke
bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya.Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya dibiarkan melencong dari
ajaran Islam,tunggulah herekan adiknya di akhirat kelak.

4.ANAK-ANAK LELAKINYA....
apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yang haram
disisi Islam.bila ibu membuat kemungkaran mengumpat,memfitnah,mengata dan
sebagainya maka anak itu akan sisoal dan dipertanggungjawabkan di akhirat
kelak.Maka nantikan heretkan ibunya ke Neraka.

KEPADA SEMUA KAUM ADAM
(smga mnjadi pemimpin yg baik)
Amin.amin ya ALLAH...


Friday, April 15, 2011

Couple Bahagia...

Kepada wanita muslimah cuba bayangkan pasangan or bakal pasangan anda seperi ini...msti bahagia dunia akhirat..!!!


Saya suka tengok jari awek saya... Cantik betul... Sungguh! Sampai takut nak pegang... Bukan takut patah... Tapi takut nanti jari kitorang tak boleh tolong each other Di satu hari yang giler forever depan yang maha Esa... Saya suka tengok rambut awek saya... Cantik betol... Sungguh! Sebab tu saya belikan tudung... Bukan sebab jeles orang lain tengok jugak.... Tapi takut nanti terbakar dek api neraka Di suatu hari yang giler forever Saya suka tengok body awek saya... Cantik betol... Sungguh! Sebab tu saya belikan dia telekong Supaya mase dia jumpa dengan Kekasih dia Yang Utama Dia lagi cantik dan berseri menghadap Nya. Saya pun tumpang dapat pahala. Pheh syoknye... Saya sedih tengok awek saya Tak tido, tak makan rindu kat saya... Saya pun macam tu jugak, Ada problem yang sama.. Dia tanya apa ubatnya? Saya pun bagi dia Quran untuk penenang jiwa... Semoga lebih cintakan Nya dari saya... Saya sedih tengok awek saya Selalu pesan macam-macam kat saya... "Makan, minum, drive elok-elok tau.. Nanti awak sakit saya susah ati bla bla bla bla" katanya... Tapi bila tengok movie sama-sama burn asar maghrib gitu Die tak kata satu apa pun... Berdosanye saya.... Kesimpulannya saya memang sayang dia... Nak jumpa dia giler forever... Yang forever punye forever... Di dunia dan akhirat terutamanya, Janji nak share heaven sama-sama... Bahagia selamanya... Semoga kami saling mengingati, Dosa sendiri pun infiniti... Nak tanggung dosa dia lagi pulak lepas ni... Semoga kami menginsafi diri... Ya Allah ampunkanlah kami.... Semoga kami dapat bersama selamanya nanti... P/S - andai anda seorang wanita muslimah... Mesti seronok kan kalau pasangan kita berfikiran camtu... Then kalu anda seorang muslim... Apa kata tanamkan dalam hati camtu... Cinta tu anugerah Allah... Pandai-pandai la kita menjaga nikmat Allah itu ye... Semoga saya pun ambik iktibar jgak... Wassalam.....Mari kita beramal?"



Wednesday, April 13, 2011

LOVE :D

                                
You'll love me yet and I can tarry
Your love's protracted growing:
June reared that bunch of flowers you carry
From seeds of April's sowing.

I plant a heartful now: some seed
At least is sure to strike,
And yield what you'll not pluck indeed,
Not love, but, may be, like!

You'll look at least on love's remains,
A grave's one violet:
Your look? that pays a thousand pains.
What's death? You'll love me yet!


"The most fragile part in a girl body is her heart. So, take a good care of it. Its nice to see. Nice to hold. But once broken, considered for ever! this is an advise from me.