layout

Monday, October 10, 2011

Bahaya Tidur Buka Lampu xD

Salam semua..!!!
Hari ini saya nak share satu fakta yang menarik untuk dikongsi...mungkin ada sesetengah orang takut nak tidur bila tutup lampu dan cuma akan tidur bila lampu terbuka..sebenarnya tidur dengan lampu terbuka amat bahaya..nak tau knpa?? baca fakta yang dibawah nie...
__________________________________________________________________________________
Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia Pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, bepergian melintas zon masa, lampu-lampu jalanan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mengelakkan kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang memimpin penelitian tersebut mengatakan "Sekali Anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zat melatonin menurun ".

Jumlah anak-anak penghidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun didiagnosa menderita penyakit ini setiap tahun dan sekitar 100 orang meninggal.

Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari dibanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan produksi melatonin dimana normalnya terjadi antara jam 9 malam hingga 8 pagi. Penyelidikan terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang mempunyai risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang yang buta tidak rentan terhadap melatonin mempunyai risiko yang lebih rendah mengidap kanser. Maka para orang tua disarankan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

p/s : article ini dari bahasa indonesia, saya malas nak translate..just copy and paste =)
__________________________________________________________________________________
So, macam mana?? dah faham kenapa?? lepas ini jangan lupa tidur tutup lampu ok??
Wasalam...

"RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL"

No comments:

Post a Comment