layout

Tuesday, October 2, 2012

Jangan "TERLALU MENCARI KESEMPURNAAN"


Salam 1Malaysia dan salam kebahagian, kali ini entry saya berkisah tentang KESEMPURNAAN. Apa itu SEMPURNA bagi kamu? Tak tahu nak jawab? Search dekat Google, confirm ada jawapan..hehe :D
Kalau tanya saya sempurna itu apa bagi saya, adalah seperti dibawah...terimalah~
___________________________________________________________________

Kamu memancing ikan dengan penuh KESABARAN. Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang. Setelah ia mulai MENYAYANGIMU, hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia sudah cukup untuk keperluanmu. Apabila sekali ia retak tentu sukar untuk kamu menampalnya semula akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat digunakan lagi.

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN, bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya. Akhirnya kamu KECEWA & meninggalkannya. Sedangkan, jika kamu MEMAAFKANNYA ia akan mengekalkan hubungan kamu dan TERUS hingga ke akhirnya.

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi, yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan dan berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain?? Jika kamu terlalu ingin mengejar ketamakkan dan keenakan makanan itu, pasti nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya lalu kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan, yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu serta MENYAYANGIMU dan MENGASIHIMU. Mengapa kamu berlengah dan cuba untuk MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Adakah sebab anda terlalu mengejar kesempurnaan? Terimalah seadanya. Nanti kamu juga yang akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain, lalu kamu juga yang akan MENYESAL. :’)
___________________________________________________________________

So, macam itu apa yang dikatakan sempurna tapi kita jangan mencari yang terlalu sempurna kerana tiada seorang pun yang sempurna di dunia ini. Cukuplah sekadar kita bersyukur atas segala nikmat yang Tuhan berikan tapi tak salah untuk kita berusaha untuk menjadi lebih baik daripada yang sebelumnya.

: : I AM NOT PERFECT BUT TRYING TO BE THE BEST : :

1 comment:

  1. semua manusia xsempurna..hanya Allah je yang sempurna :)

    ReplyDelete