layout

Sunday, February 19, 2012

Malaikat Maut Ziarah Kita Setiap 21 Minit ??


Salam 1Malaysia kepada semua pembaca blog saya!! setelah sekian lama tidak meng-update blog ini, tiba-tiba rasa macam nak update. Bukannya apa, saya sekarang tengah busy prepare for my final exam. So, jarang-jarang  nak update.

Kali ini, saya nak share satu article yang menarik minat saya untuk berkongsi kepada semua. Article yang bertajuk "Malaikat maut ziarah kita setiap 21 minit ?". You all mesti rasa tertanya-tanya kan? either it is true or not? saya pun pada mulanya macam tidak percaya tapi lepas sahaja baca article tu sampai habis, maybe it's true. Siap ada bukti dari hadis Nabi S.A.W lagi.

Sebuah hadis Nabi S.A.W yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a., bahawa Rasulullah S.A.W bersabda yang maksudnya :
"Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang sedang gelak ketawa. Maka berkata Izrail : 'Alangkah hairannya aku melihat orang ini sedangkan aku diutus oleh Allah S.W.T untuk mencabut nyawanya tetapi dia masih berseronok bergelak ketawa'".

1 hari = 24 jam = 1440 minit
1440 minit + 70 kali sehari = 20.571 minit

Ini bermakna malaikat maut menziarahi seseorang itu setiap 21 minit.

The conclusion is kita patut bersyukur kepada ilahi sebab masih diberikan nyawa yang panjang untuk melakukan kebaikan dan memohon taubat kepada Allah S.W.T. Kalau kita masih lagi tidak menghargai peluang yang diperolehi, tidak tahu apa yang nak jadi kepada kita akhirat kelak. Renung-renungkan dan selamat beramal. Wasalam =)

Kongsi bersama rakan-rakan kita semoga ianya dapat menjadi petunjuk kepada semua.

No comments:

Post a Comment